Wednesday, March 31, 2010

:.~ Asam Laksa ~.;


Sallam.. Hallu..


Semalam dak umah aku ade wat makan2 sikit.. utk saje2 jek.. ktorg masak asam laksa.. Sorg dak umah aku nie mmg suke + teror memasak.. so, dia nye resepi r masak asam laksa nie.. so, arini aku nak share ngn korang resepi Asam Laksa yang ktorg makan semalam..

Bahan2nye..

Ikan Sardin / kembung - 1 kg (nie bajet utk satu periuk r)


Bahan A

bawang besar - 3 biji

Cili api - 8 biji

Cili besar (merah) - 3 biji


Belacan 1 ketul - (besar ibu jari)




Bahan B

Daun kesum - 30sen

Bunga Kantan - 2 kuntum

asam Keping - 6 keping


Cara2nye....
  • Rebuskan ikan dalam periuk besar... Jgn lama sangat k.. rebus agak2 dh masak.. pastu amik ikan jek, letak dlm bekas lain.. air rebusan ikan tu jangan plak dibuang.. asingkan isi ikan2 tadi ngan tulangnye.. kemudian blendkan isi ikan td campurkan sikit air.. untuk tulang ikan n kepala ikan, blendkan jugak, kemudian tapis, n amik air yang telah diblend jek.. pati2 tulang ikan n kpale ikan tu, boley dibuang..

  • Blend sume Bahan A

  • Masukkan bahan A, bahan B plus isi ikan yang diblend tadi dalam periuk yg berisi air rebusan ikan.. Campurkan air yang bersih mengikut kepekatan yang dikehendaki.. pastu jangan lpe masukkan air tulang ikan tadi.. biarkan campuran kuah tu sehingga mendidih, masukkan garam, pak aji secukup rasa.. kalu rase kuat tu x cukup masam, boleh r tambahkan lagi asam keping..

  • bagi penyediaan laksanye pulak, boley r beli yang dah siap atau laksa kering.. tapi nk diingatkan, laksa kering mestilah direndam dahulu sebelum rebus.. make sure rebus laksa sampai dia lembut.. kalu x, x sedap..
  • untuk penambah kesedapan laksa nie, tambahkan r lagi aksesori semasa makan tu.. timun..salad..daun pudina..limau kasturi n cili api... bagi yg suke makan dengan telor rebus pon , boley makan sekali ngn laksa nie.. (lagi sedap...)

Hasilnye.... seperti gambar diatas.. hehehehe..

(p/s: sumber gambar2 diatas adalah sumbangan ikhlas dari en.gugel bin gegril..)

No comments:

Post a Comment